Tájékoztatás

A HULLADÉKKEZELÉSI KÖZSZOLGÁLTATÁSBAN HASZNÁLHATÓ KUKAEDÉNYEKKEL KAPCSOLATOS EGYES PROBLÉMÁKRÓL

 

hulledeny

 

 

Az Európai Unióban gyártott gyűjtőjárművek emelőszerkezete nyilvánvalóan az unió területén érvényes szabványok szerint készült gyűjtőedények kezelésére alkalmas kivitelben készül.

Az edényekre vonatkozó szabvány Európa nyugati felében már 1993-tól, de Magyarországon is már több mint tíz éve hatályos (MSZ EN 840-1).

 

 

A hulladékgyűjtő edényekre vonatkozó jelenleg hatályos szabvány a következő:

 

 

 

MSZ EN 840-1:2013

 

Ennek ellenére kellemetlen meglepetéssel tapasztaljuk, hogy egyes boltok az érvényes szabványnak egyáltalán nem megfelelő, láthatólag gyenge minőségű, a szabványedényhez képest olcsó gyűjtőedényeket forgalmaznak.

Ezek közül például a kör keresztmetszetű edényt a közszolgáltató KÖZSZOLG Nonprofit Kft. által üzemeltetett gyűjtőjárművek emelőszerkezete egyáltalán nem tudja kezelni, azok gépi ürítése nem lehetséges.

A hulladékgazdálkodásról szóló 2012. évi CLXXXV. tv. szerinti gyűjtőedény: szabványos mérettel rendelkező hulladékgyűjtő edényzet. Továbbá a törvény egyértelműen leírja, hogy a hulladékkezelési közszolgáltatás a közszolgáltató szállítóeszközéhez rendszeresített gyűjtőedényben gyűjtött hulladék elszállítására terjed ki.

A fent említett nem szabvány gyűjtőedények tehát az érvényes jogszabályok szerint a közszolgáltatásban történő használatra nem alkalmasak.

Nemcsak arról van szó, hogy az említett gyűjtőedények nem felelnek meg a jogszabályi követelményeknek, hanem arról is, hogy azok kezelése tényleges, gyakorlati problémákat is felvet.

Az egy gyűjtőedényben elhelyezhető hulladék tömege a jogszabályok szerint a 25 kg-ot is elérheti, a gyakorlatban ennél nagyobb tömegű gyűjtőedény is előfordul. Tény, hogy a kevés hulladékot tartalmazó, könnyű gyűjtőedényeket a gyűjtőjármű személyzete sokszor kézzel üríti be a járműbe, de az emelőszerkezet éppen azért van ott, hogy a nagyobb súlyú edények emelgetése ne okozhasson a dolgozóknál egészségkárosodást. A megfelelő munkakörülményeket minden felelős munkáltatónak biztosítania kell, nemcsak a jogszabályi előírások, hanem az emberi tisztesség miatt is.

A megfelelő körülmények biztosítására jelen esetben az egyetlen, hosszú távon is megbízható mód az, ha a szóban forgó edényeket az érintett ingatlantulajdonosok lecserélik szabványos kialakítású edényekre (a tájékozódásban a vásárló számára támpontot jelenthet a kukán feltüntetett szabványszám helyesen: MSZ EN 840-1 ( az EN 840 és DIN 6629 sem megfelelő).

A szabványos kialakítású gyűjtőedények 60, 120 vagy 240 literesek, így a kisebb méretűbe is lényegesen több hulladék helyezhető el, mint a nem szabványos 50, 110 literes edényben és -nem utolsó sorban- annál sokkal robusztusabb, a használat során ellenállóbb kivitelben készülnek, mint a problémát okozó edények.

Természetesen tisztában vagyunk azzal, hogy a cserével a régi edény tulajdonosát anyagi kár érheti.

A KÖZSZOLG Nonprofit Kft. nem kereskedés, a kukákat eddig sem azért forgalmaztuk, hogy azon nyerészkedjünk, hanem azért, hogy ügyfeleink számára adott esetben gyors, kényelmes megoldást tudjunk nyújtani az edényproblémákra, hiszen a kerékkel ellátott szabványos gyűjtőedény mozgatása -legyen szó teli vagy üres edényről - kevésbé megterhelő mind az ingatlanhasználónak, mind pedig a rakodó személyzetnek. Az általunk forgalmazott edények jó állapotú használt szabványos edények, árai eddig is jóval a kereskedelemben kapható hasonló minőségű (és természetesen szabványos) új edények árai alatt voltak.

Nem „kukaeladási forgalmunk” fellendítése tehát a célunk, hanem a saját és ügyfeleink hibáján kívüli okokból előállt helyzet gyors és megfelelő megoldása.

A gépek emelőszerkezetét „házilagos” átalakítással nem alakíthatjuk át, hogy alkalmassá tegyük a nem szabvány gyűjtőedények kezelésére, mivel egy átalakítás balesethez vezethetne, másrészt a szóban forgó gyűjtőedények anyaga annyira gyenge minőségű, hogy okkal feltételezhetően csak néhány gépi emelést fognak kibírni komolyabb károsodás nélkül.

Megértésüket és együttműködésüket kérve tehát jó szívvel csak a szabványedényre történő cserét tudjuk javasolni.

Tisztelettel:

KÖZSZOLG Nonprofit Kft.